Tot aud vorbindu-se despre programul ABA condus exclusiv la măsuță, 10-20 de minute, cu o pauză de 1-2 minute pentru copilul mic cu autism. Asta de fiecare dată. Sesiune de sesiune. Cică se respectă abordarea lui Lovaas. Nimic mai greșit!
Mi-aș dori tare mult să-i văd pe cei care folosesc acest stil de ABA sucit și fără nicio bază reală cum lucrează cu copilul mic, în cele 10-20 de minute la masă, obiectivele considerate critice de Lovaas: “extinderea comunicării, apariția de noi abilități de joc, dezvoltarea relațiilor sociale, o reacție mai adecvată la inputul senzorial și dezvoltarea altor abilități esențiale, cum ar fi imitarea și solicitarea”(aka cererile spontane ale copilului – text preluat de pe site-ul Institutului Lovaas). Ce cred că o să vad? Potriviri, sortări și multe programe în receptiv.Trist!
Înainte de a crede această #### verificați sursa principală – http://www.lovaas.com/approach-suitable.php ! Niciodată programul ABA – in abordarea lui Lovaas – nu a fost condus așa. Și pot să afirm acest lucru cu tărie. Nu din cărți, studii sau căutări minuțioase pe net. Formarea mea ca analist comportamental a inclus 2 ani de lucru intensiv într-unul din multisite-urile Institutului Lovaas, plecând de la poziția de tutore, la senior-tutore, până la coordonator pentru copiii din programul intensiv. Am prins în formarea mea (ce șansă unică!) ultimul an de replică a studiului lui Lovaas din 1987 realizat de UK-Young Autism Project (UK-YAP). Încă o dată părinți și profesioniști – verificați informațiile!!!
Pentru mai multe informații și recomandări #instilLovaas: http://www.lovaas.com/meetingpoint-2011-10.php