Andreea și Victor Ionescu (1 an și 11 luni)

Echipă: Mama

VICTOR, a câștigat în 6 LUNI de FOCUS :

  • 1 an și 3 luni – limbaj receptiv

  • 10 luni – limbaj expresiv

  • 1 an și 3 luni – interacțiune socială

  • 1 an și 11 luni – joc

Alina și Amelia (2 ani și 4 luni)

Echipa: Mama & 2 Instructori comportamentali instruiți în intervenția FOCUS

Amelia, a câștigat în 4 LUNI de FOCUS:

  • 1 an și 4 luni – limbaj receptiv 

  • 5 luni – limbaj expresiv

  • 1 an și 3 luni pe socializare

  • 1 an și 10 luni – joc

Părinte,

Te simți copleșit de diagnosticul recent de TSA al copilului tău? Ești obosit să te întrebi constant dacă vei reuși să creezi o conexiune reală și profundă cu micuțul tău? Ai impresia că te afli într-un labirint fără ieșire, căutând cele mai bune soluții pentru a-i asigura un viitor mai bun?

Te gândești dacă FOCUS este Pentru Tine?

Hai să vedem!

  • Dacă ai un copil între 1- 3 ani care se confruntă cu TSA sau alte tulburări de dezvoltare și simți că ești într-o cursă continuă împotriva timpului, încercând să găsești cele mai bune servicii educaționale.

  • Dacă te simți izolat și depășit, având dificultăți în a înțelege cum să integrezi terapia ABA în viața de zi cu zi a copilului tău, astfel încât să sprijini dezvoltarea lui acasă.

  • Dacă vrei să începi un program ABA bazat pe învățare în mediul natural, dar te confrunți cu obstacole precum lipsa accesului la transport, costurile ridicate, programările inflexibile sau absența unui terapeut dedicat care să te ghideze pas cu pas.

Atunci DA, ce urmează să citești este pentru tine!

Portrait,Of,Young,Family,Outdoors,,Father,And,Mother,Hugging,Their

Adevărul este că….

 

 

Fiecare lună contează.

  • Dacă începi intervenția ABA între 1.5 – 2 ani, urcați în primul tren al rapidității învățării și al progresului – trenul intercity. 92% dintre copiii care încep acum au rezultate remarcabile în primul an de intervenție.

  • Te apuci de treabă între 2 – 2.5 ani?  Vă urcați în al doilea tren – rapidul. 70% dintre copiii care încep acum au rezultate remarcabile în primul an de intervenție.

  • Începi intervenția între 2.5-3 ani? Vă urcați în trenul accelerat. Doar 34% dintre copiii care încep acum au rezultate remarcabile în primul an de intervenție. Odată ce copilul atinge 2.5 ani, creierul său începe să se adapteze mai greu la situații noi. Reteaua de conexiuni neuronale deja stabilită devine din ce în ce mai complexă și mai puțin flexibilă. Chiar dacă puten interveni eficient și după această vârstă, ideal ar fi să profităm de această perioadă unică de dezvoltare a creierului cât sunt mai mici.

  • Începi între 3-4 ani? Procentul de schimbare scade la 30%. Aveți o șansă să prindeți trenul personal. Se poate să ajungeți la destinație. Mai greu și cu mult mai mult efort.

 

Tot ce îți trebuie sunt informațiile corecte și să urmezi pașii adecvați, în ordinea potrivită, dacă vrei să schimbi modul în care copilul tău comunică.

Din păcate, există mulți specialiști care nu înțeleg acești pași sau nu cunosc ordinea lor corectă, iar de cele mai multe ori, copilul este cel care are de suferit.

Mult prea des, intervenția ABA este percepută ca o experiență dureroasă, în care ești nevoit să accepți durerea și lacrimile copilului, crezând că aceasta este singura lui șansă către o viață mai bună. Însă, această abordare duce doar la pierderea oportunităților pentru copil, precum și la irosirea timpului și a resurselor financiare.

În ultimii 7 ani, mi-am dedicat timpul pentru a schimba această mentalitate.

Se poate și altfel …

Cine te învață să-i dezvolți copilului abilitățile de comunicare?

 

Eu sunt Alina Vladinstructor comportamental de 20 de anicoordonator ABA de 17 ani și lector de 13 ani.

  • În tot acest timp, am ajutat 706 de părinți să lucreze eficient cu copiii lor acasă și peste 1.500 de specialiști să facă o diferență reală în viața copiilor cu autism și a familiilor lor.

  • Sunt co-responsabilă pentru aducerea în România a cursului acreditat de Behavior Analyst Certification Board (BCBA/USA). Și sunt formator principal al cursului postuniversitar de analiză comportamentală aplicată – Universitatea de Vest Timișoara – curs susținut de peste 70 de specialiști dedicați să folosească cele mai bune strategii din ABA contemporană. 

  • De asemenea, am deschis centrul New Odyssey care a avut o rată de succes remarcabilă în recuperarea copiilor mici (1-3 ani). Experiența mea mi-a consolidat convingerea că fiecare copil poate progresa semnificativ atunci când părintele este concentrat, persistent și consecvent în dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune ale copilului.

  • Această credință m-a motivat să susțin primul centrul de coordonare ABA la domiciliu din România și primul training pentru părinții – PCM (Program pentru Copilul Meu – DAAL Autism Project). Acesta a schimbat atitudinea față de programul ABA la mai mult de 70% dintre părinți și a condus la cele mai bune rezultate din țară pentru ei și copiii lor. 

  • Cariera mea a început cu o abordare strictă a predării structurate, atât în România, cât și la UK-YAP – Multisite al Institutului Lovaas. Cu timpul însă, mi-am schimbat total viziunea, realizând că învățarea trebuie să fie mai mult decât structurată – trebuie să fie funcțională și autentică pentru a fi durabilă.

  • În prezent, conduc Autism Lab, primul laborator de cercetare în autism din țară, dedicat implementării programelor de creștere a comunicării și interacțiunii sociale prin intervențiile comportamentale contemporane accesibile atât părinților, cât și de terapeuților.

  • De asemenea, am inițiat programul Focus prin care au trecut deja peste 153 de persoane. Prin acesta ajut părinții să-și stabilească obiective de comunicare și să le predea în activități cu sens, astfel încât copilul să învețe într-un mod funcțional și autentic.

  • Sunt mereu în căutarea cunoașterii. Pentru mine o resursă bună de studiu este la fel de captivantă ca un serial de succes cu 5 sezoane! 

  • Nu suport să văd lacrimi de frustrare pe chipul copiilor, dar ador să văd cum copiii se agață de părinții lor, cerând să exploreze lumea împreună. 

  • Misiunea mea este să creez o conexiune profundă și autentică între copii și părinții lor. Ea se bazează pe convingerea că adevărata învățare vine din această conexiune profundă și autentică.

  • Deși la prima vedere pot părea rezervată, sunt mereu deschisă să împărtășesc cunoștințele și experiențele mele cu cei dornici să învețe. Cred cu tărie într-un proces de învățare care acordă importanță mai mult procesului, decât rezultatului.  

DSC_8498-2

PASUL 1

Etapa de pregătire

Dacă ai începe intervenția ABA structurată…

… pregătirea este esențială în tot ceea ce facem, inclusiv în aplicarea intervenției ABA structurate pentru copilul tău. 

Poate te-ai alăturat deja grupurilor de suport, ai urmat cursuri și ai achiziționat materiale educative. Te gândești acum la obiectivele pe care vrei să le atingi și la cum vrei să se desfășoare procesul de învățare.

… Înveți să pui accent pe indicații clare și concise, să-i aștepți răspunsul trei secunde și să folosești eficient recompensele artificiale.

Copilul învață să tolereze activități care altfel l-ar plictisi sau nu l-ar interesa. Învață să răspundă persoanei care îl învață, dar dacă tu nu ești cel care îi predă direct, s-ar putea să nu obții răspunsuri de la el. Adesea, copilul va încerca să evite sau să scape de activitățile neplăcute, apelând la plâns, țipete sau chiar comportamente agresive.

Acest lucru poate îți crează neliniște, știind că procesul ar putea fi de lungă durată. Poate nu ești entuziasmat să lucrezi la masă cu copilul tău, ți se face rău să-l vezi plângând, dar faci asta datorită presiunii de a face ceva pentru a preveni întârzierile în dezvoltarea copilului.

Presiunea poate veni din diverse direcții – de la cei din jur, de la comparațiile cu alți copii sau chiar din diagnosticul de TSA primit de copil. Această presiune combinată cu lipsa de informație poate duce la alegerea intervenției ABA structurate.

Dar există o alternativă mai eficientă! 

Intervenția ABA în mediul natural, centrată pe dezvoltarea copilului

Aceasta pornește de la identificarea intereselor și pasiunilor copilului tău. Este vorba despre a găsi acele activități care îi aduc bucurie și îi stimulează comunicarea.

… începi să alegi mai bine jucăriile, să faci activitățile predictibile, să te așezi în fața lui, cu disponibilitate și receptivitate, să aștepți să inițieze și să folosești comentariile declarative. Și să folosești recompensele naturale.

Abordezi învățarea pornind de la interesele reale ale copilului și te concentrezi pe re-stabilirea conexiunii emoționale, prin atenția maximă pe orientare socială, reciprocitate afectivă, atenție împărtășită, imitație și joc.

Dacă micuțul tău se întristează sau se enervează pe parcursul activităților, îl poți liniști așa cum faci întotdeauna. E bine să observi cum reacționează când e supărat, ca să știi când e momentul potrivit să-i arăți și alte moduri de a-și exprima nemulțumirea. Și dacă simte nevoia de o pauză, e perfect normal să faceți o mică întrerupere, ori de câte ori e nevoie.

Începi să construiești un mediu de învățare autentic și funcțional, în care veți fi amândoi în control, mulțumiți de progres la finalul zilei.

Reține

  • Fiecare copil are propriile interese și hobby-uri, care pot fi folosite ca oportunități de învățare, oricât de neobișnuite ar fi ele.

  • Observă cum comunică copilul în diferite situații, ce îl provoacă, când are nevoie de ajutor sau când dorește să evite sau să refuze o activitate.

  • Învață-l funcțional și insistă pe abilitățile cu impact profund în dezvoltarea lui.

  • Poți să-ți folosești disponibilitatea și receptivitatea pentru a-l ghida spre o comunicare mai eficientă.

Așa cum familia P. a făcut în aprilie- septembrie 2023:

În perioada aprilie – septembrie 2023 familia P. a început să lucreze cu copilul lor în vârstă de 3 ani, singuri, fără terapeuți sau coordonator, ghidați de doua programe: FOCUS și Managementul comportamentelor problematice.
  • Care sunt procentele de schimbare în comunicare?

  •  La secțiunea EVITA – forme de comunicare prin care refuză, amână sau evită bunuri, activități și cereri:

    • Vorbire: Creștere uimitoare de 1850% de la 4% în aprilie la 78% în septembrie!

    • Înțelegerea și folosirea privirii și a gesturilor: Scădere de 77% de la 48% în aprilie la 11% în septembrie.

    • Comportamente problematice: Scădere de 77% de la 48% în aprilie la 11% în septembrie.

  •  La sectiunea TANGIBIL – forme de comunicare prin care îți cere bunuri, activități sau informații:

    • Vorbire: Creștere de 128% de la 28% în aprilie la 64% în septembrie.

    • Înțelegerea și folosirea privirii și a gesturilor: Scădere de 42% de la 62% în aprilie la 36% în septembrie.

    • Comportamente problematice: O scădere impresionantă de 100% de la 10% în aprilie la 0% în septembrie.

  •  La sectiunea ATENȚIE – forme de comunicare prin care îți cere să fi atent la el:

    • Vorbire: Creștere de 140% de la 22% în aprilie la 53% în septembrie.

    • Înțelegerea și folosirea privirii și a gesturilor: Scădere de 22% de la 54% în aprilie la 42% în septembrie.

    • Comportamente problematice: Scădere de 79% de la 24% în aprilie la 5% în septembrie.

 În aprilie, copilul se baza mai mult pe comunicarea non-verbală, cum ar fi zâmbetul, contactul vizual sau gesturile, precum și pe comportamentul problematic. În septembrie, trântitul pe pământ a dispărut complet și s-a observat o creștere semnificativă în utilizarea vocalizării pentru a comunica diferite emoții și dorințe, sugerând o dezvoltare impresionantă a abilităților de comunicare (ex., vino mama; doare.pupa mama; foame A…, sete A…., supărat/frica A…., mai puțin).

PASUL 2

Predarea abilităților critice în reciprocitate

În intervenția ABA structurată….

… lucrezi cu copilul 6-10-20 de ore într-o cameră, pe abilități cognitive: identificare de obiecte, culori, potriviri, sortări, lucruri care nu întotdeauna îi fac plăcere și care nu respectă ordinea în care abilitățile apar la copilul neurotipic.

… atunci când este concentrat pe sarcinile de la masa de lucru și reacționează prompt la recompensele oferite, te uimește. Dar când situațiile ies din rutina obișnuită, pare că se blochează și devine reticent.

Dar tu ai pornit pe o cale mai bună

… începi să-l înveți precursorii abilităților sociale și cognitive mai avansate: atenția împărtășită, abilități de joacă și imitație.

Te dedici să inserezi abilitățile de comunicare în activitățile zilnice și transformi fiecare joc într-un laborator viu de învățare, unde dialogul și interacțiunea curg de la sine. Îl menții implicat în activități și ajungi la minim 25 de ore săptămânal, ceea ce se știe că îmbunătățește adaptarea la grădiniță.

Rămâi vigilentă la modul în care își fructifică cunoștințele, fie că explorează jucăriile pe cont propriu, în tandem sau în cadrul unui grup de copii.

Pregătești terenul pentru dezvoltarea vorbirii și încurajezi comunicarea prin gesturi, expresii faciale, vocalizări și acțiuni în cadrul interacțiunii sociale. Aceste abilități de comunicare socială se dezvoltă cel mai bine în contextul interacțiunii cu tine. Copilul va învăța să te urmărească, să-ți comunice spontan dorințele și să împărtășească cu tine bucuria și succesul său.

Reține

  • Comunicarea începe înainte de cuvinte.

  • Copilul învață să comunice spontan cel mai bine în interacțiunea cu părintele.

  • Poți să folosești schimbul de ture pentru a pune bazele conversației.

Întrebarea 1: De ce nu ar trebui să punem întrebări în această etapă?

Răspuns 1:

Există câteva motive principale:

  1. Din perspectiva dezvoltării limbajului la copii, prima etapă implică atragerea reciprocă între părinte și copil prin priviri, vocalizări și acțiuni. Când această interacțiune este reciprocă, amândoi devin simultan vorbitori și ascultători. Dacă ignori această etapă și pui întrebări, tu vei deveni “primul vorbitor”, iar copilul tău “primul ascultător”, cel care trebuie să răspundă. Acest model de interacțiune, dacă devine un obicei, va fi repetat și în alte situații, ceea ce nu este ideal. Ai vrea să mai fie primul care vorbește când se întâlnește cu un copil, nu-i așa?
  2. În plus, punând întrebări, s-ar putea să nu observi semnalele copilului atunci când îi place sau îl deranjează ceva. Astfel, pierzi ocazii importante de a imita și de a modela răspunsuri simple, fiind preocupată de întrebări de tipul “Ce este asta?” sau “Cum face…?”.
  3. Adesea presupunem că copilul înțelege mai mult decât poate exprima și îi vorbim folosind prea multe cuvinte. Dacă copilul nu înțelege, vocea ta poate deveni un zgomot de fond sau chiar iritant. Prin înlocuirea întrebărilor cu afirmații, copilul începe să aprecieze vocea ta, ceea ce îl face să te asculte mai mult și să te imite. Imitația directă (de exemplu, aude “brum” și spune “brum”) este mai eficientă decât cea indirectă, care necesită extragerea informației din întrebare.
  4. Înlocuind întrebările cu afirmații, creezi un mediu care încurajează copilul să imite spontan, să împărtășească cu tine descoperirile și să rezolve creativ problemele. De asemenea, renunțând la rolul de lider și adoptând poziția de partener, vei atinge o sincronicitate în comunicare, împărțind controlul interacțiunii. După ce ai stabilit această bază prin afirmații, poți reintroduce treptat întrebările, fiind mai atentă la conexiunea dintre voi și la tipul și numărul de întrebări folosite.

Întrebarea 2: Imitația se predă în intervenția ABA structurată. De ce trebuie să predau imitația în reciprocitate?

Raspuns:

Așa este, ai dreptate. Imitația este predată în intervenția ABA structurată, dar este predată pe jumătate. Imitația, în ABA structurată, este predată sub funcția ei de învățare – o regăsești în programele de imitație grosieră, imitație cu obiecte, imitație vocală, îngrijirea personală, etc. Copilul învața ce-i predai. Nimic mai mult, nimic mai puțin. L-ai învățat 20 de acțiuni, vezi la el 20 de acțiuni. Nu 21, nu 25. Trebuie să știi că această funcție nu are puterea necesară să susțină comportamente mai avansate de comunicare socială. Aici intervine a doua funcție a imitație – funcția socială (prin care ne conectam social și emoțional cu ceilalți).

Funcția socială a imitației o vedem încă din primul an de viață sub forma imitației reciproce și spontane. Intervenția ABA structurată nu acoperă această funcție, iar răspunsurile sunt simple. Atât de simple că cei mai multi le ignoră. Trebuie să ai însemnătate pentru copil pentru a copia ce faci și ce spui. Doi. Trebuie să existe reciprocitate de ambele părți. Trei. Trebuie să se întâmple în timpul interacțiunii naturale. Patru. Trebuie să existe o recompensă naturală. Fie obții sau continui ceva ce-ți place, fie eviți sau termini ceva ce-ți produce un disconfort.

PASUL 3

Extinderea și dezvoltarea abilitățile de comunicare

În intervenția ABA structurată….

… îți canalizezi eforturile pentru a-l ajuta să îmbine cunoștințele dobândite așa cum știi mai bine. Mai multe exerciții structurate, mai multe ore…mai multă oboseală și reticență.

Începi să te întrebi din ce în ce mai des se află în spatele reticenței sale de a vorbi spontan și de a interacționa deschis cu ceilalți și speri că va învăța nu doar să acumuleze informații, ci și să le conecteze într-un mod care să-i reflecte personalitate.

Dar în intervenția ta, în mediul natural …

… îl ajuți să treacă dincolo de simpla repetiție a informațiilor primite și-l provoci să-și folosească tot arsenalul de cunoștințe pentru a naviga prin situații diverse.

Îl îndemni să-și extragă înțelesuri, să lege conexiuni pe cont propriu și să-ți ofere răspunsuri care îi oglindesc personalitatea unică. Acesta este pasul decisiv pentru a-i modela agilitatea mentală și capacitatea de a naviga cu brio prin complexitatea interacțiunilor sociale.

 

Reține

  • Copilul asimilează cunoștințe din tot ce-l înconjoară.

  • Copilul vorbește de plăcere.

  • Copilul face conexiuni pe cont propriu.

PODCAST

Te invit să lucrăm împreună!

Aplică pentru o întâlnire 1 la 1 pe Zoom Online cu mine.

În această discuție vom analiza situația ta și vom afla dacă și cum te pot ajuta să redescoperi magia conexiunii sociale și să deblochezi comunicarea spontană a copilului tău cu autism (1-3 ani).

Dacă vom găsi potrivită o colaborare îți voi oferi toate datele concrete despre programul FOCUS.

Cu claritate și optimism înainte,

Alina ❤️