Andreea și Victor Ionescu (1 an și 11 luni)
Echipă: Mama
VICTOR, a câștigat în 6 LUNI de FOCUS :
-
1 an și 3 luni – limbaj receptiv
-
10 luni – limbaj expresiv
-
1 an și 3 luni – interacțiune socială
-
1 an și 11 luni – joc
Te simți copleșit de diagnosticul recent de TSA al copilului tău? Ești obosit să te întrebi constant dacă vei reuși să creezi o conexiune reală și profundă cu micuțul tău? Ai impresia că te afli într-un labirint fără ieșire, căutând cele mai bune soluții pentru a-i asigura un viitor mai bun?
Fiecare lună contează.
Tot ce îți trebuie sunt informațiile corecte și să urmezi pașii adecvați, în ordinea potrivită, dacă vrei să schimbi modul în care copilul tău comunică.
Din păcate, există mulți specialiști care nu înțeleg acești pași sau nu cunosc ordinea lor corectă, iar de cele mai multe ori, copilul este cel care are de suferit.
Mult prea des, intervenția ABA este percepută ca o experiență dureroasă, în care ești nevoit să accepți durerea și lacrimile copilului, crezând că aceasta este singura lui șansă către o viață mai bună. Însă, această abordare duce doar la pierderea oportunităților pentru copil, precum și la irosirea timpului și a resurselor financiare.
În ultimii 7 ani, mi-am dedicat timpul pentru a schimba această mentalitate.
Eu sunt Alina Vlad– instructor comportamental de 20 de ani, coordonator ABA de 17 ani și lector de 13 ani.
… pregătirea este esențială în tot ceea ce facem, inclusiv în aplicarea intervenției ABA structurate pentru copilul tău.
Poate te-ai alăturat deja grupurilor de suport, ai urmat cursuri și ai achiziționat materiale educative. Te gândești acum la obiectivele pe care vrei să le atingi și la cum vrei să se desfășoare procesul de învățare.
… Înveți să pui accent pe indicații clare și concise, să-i aștepți răspunsul trei secunde și să folosești eficient recompensele artificiale.
Copilul învață să tolereze activități care altfel l-ar plictisi sau nu l-ar interesa. Învață să răspundă persoanei care îl învață, dar dacă tu nu ești cel care îi predă direct, s-ar putea să nu obții răspunsuri de la el. Adesea, copilul va încerca să evite sau să scape de activitățile neplăcute, apelând la plâns, țipete sau chiar comportamente agresive.
Acest lucru poate îți crează neliniște, știind că procesul ar putea fi de lungă durată. Poate nu ești entuziasmat să lucrezi la masă cu copilul tău, ți se face rău să-l vezi plângând, dar faci asta datorită presiunii de a face ceva pentru a preveni întârzierile în dezvoltarea copilului.
Presiunea poate veni din diverse direcții – de la cei din jur, de la comparațiile cu alți copii sau chiar din diagnosticul de TSA primit de copil. Această presiune combinată cu lipsa de informație poate duce la alegerea intervenției ABA structurate.
Aceasta pornește de la identificarea intereselor și pasiunilor copilului tău. Este vorba despre a găsi acele activități care îi aduc bucurie și îi stimulează comunicarea.
… începi să alegi mai bine jucăriile, să faci activitățile predictibile, să te așezi în fața lui, cu disponibilitate și receptivitate, să aștepți să inițieze și să folosești comentariile declarative. Și să folosești recompensele naturale.
Abordezi învățarea pornind de la interesele reale ale copilului și te concentrezi pe re-stabilirea conexiunii emoționale, prin atenția maximă pe orientare socială, reciprocitate afectivă, atenție împărtășită, imitație și joc.
Dacă micuțul tău se întristează sau se enervează pe parcursul activităților, îl poți liniști așa cum faci întotdeauna. E bine să observi cum reacționează când e supărat, ca să știi când e momentul potrivit să-i arăți și alte moduri de a-și exprima nemulțumirea. Și dacă simte nevoia de o pauză, e perfect normal să faceți o mică întrerupere, ori de câte ori e nevoie.
Începi să construiești un mediu de învățare autentic și funcțional, în care veți fi amândoi în control, mulțumiți de progres la finalul zilei.
Vorbire: Creștere uimitoare de 1850% de la 4% în aprilie la 78% în septembrie!
Înțelegerea și folosirea privirii și a gesturilor: Scădere de 77% de la 48% în aprilie la 11% în septembrie.
Comportamente problematice: Scădere de 77% de la 48% în aprilie la 11% în septembrie.
… lucrezi cu copilul 6-10-20 de ore într-o cameră, pe abilități cognitive: identificare de obiecte, culori, potriviri, sortări, lucruri care nu întotdeauna îi fac plăcere și care nu respectă ordinea în care abilitățile apar la copilul neurotipic.
… atunci când este concentrat pe sarcinile de la masa de lucru și reacționează prompt la recompensele oferite, te uimește. Dar când situațiile ies din rutina obișnuită, pare că se blochează și devine reticent.
… începi să-l înveți precursorii abilităților sociale și cognitive mai avansate: atenția împărtășită, abilități de joacă și imitație.
Te dedici să inserezi abilitățile de comunicare în activitățile zilnice și transformi fiecare joc într-un laborator viu de învățare, unde dialogul și interacțiunea curg de la sine. Îl menții implicat în activități și ajungi la minim 25 de ore săptămânal, ceea ce se știe că îmbunătățește adaptarea la grădiniță.
Rămâi vigilentă la modul în care își fructifică cunoștințele, fie că explorează jucăriile pe cont propriu, în tandem sau în cadrul unui grup de copii.
Pregătești terenul pentru dezvoltarea vorbirii și încurajezi comunicarea prin gesturi, expresii faciale, vocalizări și acțiuni în cadrul interacțiunii sociale. Aceste abilități de comunicare socială se dezvoltă cel mai bine în contextul interacțiunii cu tine. Copilul va învăța să te urmărească, să-ți comunice spontan dorințele și să împărtășească cu tine bucuria și succesul său.
Există câteva motive principale:
Așa este, ai dreptate. Imitația este predată în intervenția ABA structurată, dar este predată pe jumătate. Imitația, în ABA structurată, este predată sub funcția ei de învățare – o regăsești în programele de imitație grosieră, imitație cu obiecte, imitație vocală, îngrijirea personală, etc. Copilul învața ce-i predai. Nimic mai mult, nimic mai puțin. L-ai învățat 20 de acțiuni, vezi la el 20 de acțiuni. Nu 21, nu 25. Trebuie să știi că această funcție nu are puterea necesară să susțină comportamente mai avansate de comunicare socială. Aici intervine a doua funcție a imitație – funcția socială (prin care ne conectam social și emoțional cu ceilalți).
Funcția socială a imitației o vedem încă din primul an de viață sub forma imitației reciproce și spontane. Intervenția ABA structurată nu acoperă această funcție, iar răspunsurile sunt simple. Atât de simple că cei mai multi le ignoră. Trebuie să ai însemnătate pentru copil pentru a copia ce faci și ce spui. Doi. Trebuie să existe reciprocitate de ambele părți. Trei. Trebuie să se întâmple în timpul interacțiunii naturale. Patru. Trebuie să existe o recompensă naturală. Fie obții sau continui ceva ce-ți place, fie eviți sau termini ceva ce-ți produce un disconfort.
… îți canalizezi eforturile pentru a-l ajuta să îmbine cunoștințele dobândite așa cum știi mai bine. Mai multe exerciții structurate, mai multe ore…mai multă oboseală și reticență.
Începi să te întrebi din ce în ce mai des se află în spatele reticenței sale de a vorbi spontan și de a interacționa deschis cu ceilalți și speri că va învăța nu doar să acumuleze informații, ci și să le conecteze într-un mod care să-i reflecte personalitate.
… îl ajuți să treacă dincolo de simpla repetiție a informațiilor primite și-l provoci să-și folosească tot arsenalul de cunoștințe pentru a naviga prin situații diverse.
Îl îndemni să-și extragă înțelesuri, să lege conexiuni pe cont propriu și să-ți ofere răspunsuri care îi oglindesc personalitatea unică. Acesta este pasul decisiv pentru a-i modela agilitatea mentală și capacitatea de a naviga cu brio prin complexitatea interacțiunilor sociale.
Aplică pentru o întâlnire 1 la 1 pe Zoom Online cu mine.
În această discuție vom analiza situația ta și vom afla dacă și cum te pot ajuta să redescoperi magia conexiunii sociale și să deblochezi comunicarea spontană a copilului tău cu autism (1-3 ani).
Dacă vom găsi potrivită o colaborare îți voi oferi toate datele concrete despre programul FOCUS.