Criterii de eligibilitate

  • Vârsta copilului: 2-4 ani
  • Diagnostic: risc de TSA sau diagnostic confirmat de medicul psihiatru
  • Implicarea părintelui/părinților: Cel puțin unul dintre părinți participă la toate sesiunile programului FOCUS-Workshop Intensiv. Cel puțin unul dintre părinți petrece 30 min. zilnic cu copilul și practică obiectivele stabilite.

Locație

  • Locație: București
  • Strada Intrarea Apold Nr. 8, sector 2, București

Impactul diagnosticului

Să începem de la început. Un părinte iese din cabinetul medicului psihiatru cu patru lucruri: un diagnostic TSA pentru copilul lui, vârsta lui mentală, vârsta la care se află pe limbaj și sufletul lui spart într-un milion de bucăți.

Acest părinte nu renunță. Știe că al lui copil este diferit și este cu mult în urma copiilor de vârsta lui. Ceea ce nu știe este ce lipsește și ce trebuie să-l învețe. Așa că începe, din nou, a doua serie de evaluări: evaluări de limbaj, evaluări de abilități motorii, evaluări cognitive etc. Acum știe destul de multe lucruri. Se gândește să-și înscrie copilul sau chiar l-a și înscris într-un program ABA. I se spune că trebuie să-l învețe să comunice prin gesturi și cuvinte, să imite, să se joace și să fie mai orientat spre socializare. Grozav!

Părintele încearcă să-i predea câteva noțiuni de bază. Dar de fiecare data se lovește de aceeși barieră. Copilul lui nu vrea să stea lângă el, în afară de câteva momente răzlețe în timpul zilei. Vine la el când vrea afară sau vrea niște dulciuri. In afara de asta nimic. Plânge mult când el încearcă să-i restricționeze dulciurile ca să-l convingă să spună un cuvânt, plânge când el nu-i dă dulciurile până când nu se uită la el. Plânge când îi cere să-i aducă o jucărie. Nimic nu funcționează. Pentru prima dată se simte lipsit de putere și inadecvat să-și educe propriul copil. Face el ceva greșit? Nu și da. De ce nu și da? Nu, pentru că sfatul pe care l-a primit a fost bun. Da, pentru că părintele sare prea devreme în predare fără a pune baza socială pentru învățare.

Programul FOCUS – Workshop Intensiv oferă intervenții și soluții eficiente la problemele de comunicare ale copilului mic cu autism:

    • Cum să fac să mă caute?
    • Cum să-l ajut să ceară spontan?
    • Cum să fac să împărtășească cu mine ce-l interesează?
    • Cum să fac să-mi răspundă când îl strig pe nume?
    • Cum să fac să-mi răspundă la ce-i cer?
    • Cum să fac să imite ce fac eu?
    • Cum să-l ajut să vorbească?
    • Cum să fac să se joace cu mine?
    • Cum să-l ajut când plânge, țipă, lovește, se lasă pe jos?
    • Cum să le pun împreună și EL să aleagă cu plăcere să învețe de la mine?

Workshop-ul intensiv de 45 de ore implică două zile de evaluare și training, patru zile de lucru intensiv cu părintele/părinții, patru sesiuni de feedback și o sesiune de re-evaluare a progresului.

Structura programului FOCUS-Workshop Intensiv

Etapa 1

Pre-workshop

  • Această etapă constă în familiarizarea părintelui/părinților cu coordonatorul și implică două evaluări ale copilului pe bază de interviu și o serie de înregistrări pe care părintele le va trimite coordonatorului înainte de workshop. Această etapă va dura aproximativ 6 ore.

Etapa 2

Workshop

  • Workshop-ul începe după pre-workshop. Această etapă implică intervenții structurate, bazate pe principiile intervenției comportamentale (ABA). Scopul acestor intervenții și strategii comportamentale este de a dezvolta, consolida și repara comunicarea socială funcțională.
  • Această etapă va dura minim 25 de ore (5 zile/5 ore pe zi).

Ziua 1

Evaluarea copilului și training-ul părintelui/părinților

  • În prima parte a zilei coordonatorul va conduce evaluarea copilului. Aceasta constă în două evaluari directe ale copilului pentru stabilirea reperelor de bază în dezvoltarea jocului și a formelor de comunicare socială spontană.
  • În a doua parte a zilei coordonatorul se va întâlni cu părintele/părinții pentru a descrie și practica strategiile de predare din programul FOCUS.
  • Ziua 1 se va încheia cu stabilirea obiectivelor pentru copil și familie.

Ziua 2 – 5

  • În următoarele 4 zile, alături de coordonator, părintele va învăța cum să stabilească baza socială pentru predarea abilităților critice în dezvoltarea copilului: cereri, imitație motorie, imitație cu obiecte și joc, atenție împărtășită, răspunsuri la instrucțiuni și întrebări în context, comentarii spontane, imitație vocală și reglare emoțională. Coordonatorul va implementa obiectivele stabilite și apoi se va asigura ca părintele va avea timp de practică individuală cu copilului lui.
  • În ziua 5, în a doua parte a zilei, coordonatorul se va întâlni cu părintele pentru ultimile întrebări și răspunsuri.
  • Workshop-ul intensiv se finaliza cu un raport de performanță al copilului.

Etapa 3 Post-workshop

  • Această etapă constă în patru ședințe individuale de feedback și o sesiune de re-evaluare a abilităților copilului.
  • În această etapă părintele va beneficia de patru ședințe individuale pe parcursul a nouă-zece saptămâni (2 luni). Părintele va continua să primească suport de la coordonator prin intermediul acestor întâlnirilor săptămânale. În timpul celor patru întâlniri săptămânale părintele va prezenta înregistrări cu progresul copilului. Pe baza acestora coordonatorul va putea face recomandări pentru obiectivele viitoare.
  • Această etapă va dura aproximativ 8 de ore (4 întâlniri).
  • În sesiunea de re-evaluare coordonatorul va folosi aceleași evaluări din pre-workshop pentru a stabili progresul obținut de copil în comunicarea socială în cele 2 luni de program FOCUS. Această etapă va dura aproximativ 6 ore.

Costuri

Cost workshop intensiv: 14135 lei (TVA inclus)

Cost workshop intensiv în perioada octombrie – decembrie 2022: 9823 lei (TVA inclus). Părinții care se înscriu până la data de 17 octombrie 2022 vor beneficia de o reducere de 30%.

Cost workshop intensiv în perioada octombrie – decembrie 2022 cu acord de filmare: 7774 lei (TVA inclus). Părinții care se înscriu pâna la data de 17 octombrie 2022  și care sunt de acord cu filmarea programului și încorporarea acestor înregistrări video în programele și cursurile dezvoltate de Alina Vlad (i.e., ASPER ED, DAAL Autism Project) vor beneficia de o reducere de 45%.

Prezentarea costurilor workshop-ului intensiv

Evaluare pre-workshop

  • Durată: 6 ore
  • Cost cu TVA inclus: 1428 lei

Workshop intensiv

  • Durată: 25 ore
  • Cost cu TVA inclus: 9375 lei

Post-workshop

  • Durată sesiuni de feedback: 8 ore
  • Cost cu TVA inclus: 1904 lei
  • Durată re-evaluare: 6 ore
  • Cost cu TVA inclus: 1428 lei

Etape de înscriere

Primul pas constă în stabilirea unei consultații telefonice inițiale cu părintele pentru a stabili dacă programul FOCUS-Workshop Intensiv este potrivit nevoilor sale. Consultația telefonică va dura aproximativ 15-30 de minute. Pentru familiarizarea părintelui cu programul FOCUS recomand puternic parcurgerea cursului gratuit “FOCUS pe abilitățile critice de învățare” încărcat pe platforma ABA Skills (www.abaskills.net). Al doilea pas constă în stabilirea datelor de evaluare și de workshop. Al treilea pas, din cauza timpului alocat, constă în plătirea unui avans de 50% la momentul confirmării participării în acest program intensiv. Diferența de plată se va face la finalul workshop-ului intensiv.

Despre coordonatorul programului FOCUS-Workshop Intensiv

Alina Vlad este autoarea programului Focus pe Comunicare Socială, primul program de coaching și coordonare ABA din România. Alina are o experiență de 19 ani în domeniul evaluării limbajului și intervenției comportamentale în autism. Ea este psiholog și analist comportamental BCBA, acreditat de Behavior Analyst Certification Board (BCBA/USA).

În calitate de autoare și coordonator al programului FOCUS-Comunicare Socială, Alina ajută părinții să depășească barierele în comunicare, să stabilească fundația învățării și să obțină îmbunătățirea generală a vieții copiilor lor. Ea este dedicată activității de coordonare, formare și training și face parte din echipa de lectori ai cursului postuniversitar al Universității de Vest Timișoara (“Analiza Comportamentala Aplicata. Interventie in Tulburarile de Spectru Autist”); implicarea în programele de coordonare și formare pentru părinți și profesioniști a condus la înființarea programelor PCM și CCR din DAAL Autism Project și AutismLab, primul laborator de cercetare și dezvoltare a intervențiilor in autism înființat în colaborare cu înființat de Clinica Universitară pentru Terapii și Consiliere Psihopedagogică (CUTCP), iar în ultimii 4 ani, la susținerea a peste 200 de prezentări, cursuri și programe intensive la care au participat peste 2500 de părinți și profesioniști din toată țara.

Alina Vlad servește în mod regulat ca supervizor și formator pentru centre, psihologi și coordonatori privați. Îi place să-și folosească expertiza pentru a oferi opinii clare, articulate și bine cercetate în intervenția comportamentală în autism.

Înscrieri și informații

E-mail: alinavlad@focus-autism.ro

Telefon: 0737 519 111