Cu cât mai repede cu atât mai bine pentru copiii cu autism!

Dacă intervenim la 18 luni, copiii se descurcă mult mai bine decât dacă aștepți până la 27 de luni să începi intervenția comportamentală cu predare în mediul natural.

Echipa de intervenție Wetherby, de la Universitatea Florida, a publicat anul acesta rezultatele ultimului lor program pentru părinții copiilor mici cu autism.

Programul a inclus cu trei grupe de copii:

  1. Copii care au început intervenție individualizată la 18 luni
  2. Copii care au început intervenția individualizată la 27 de luni
  3. Copii care au beneficiat de intervenție de grup (întâlniri la locul de joacă)

Cine a lucrat cu copiii?

Părinții. Nu au existat terapeuți.

Toți părinții au învățat tehnici de susținere a comunicării spontane în activitățile de zi cu zi. Diferențele au existat la nivel de format și intensitate.

Părinții copiilor din primele două grupe (intervenția individualizată) au beneficiat de sesiuni individuale de coaching pentru părinți de trei ori pe săptămână (2 acasă, 1 clinică) timp de 6 luni și 2 sesiuni pe săptămână (1 acasă, 1 comunitate) în ultimele 3 luni pentru menținere și generalizare.

Părinții copiilor din a treia grupă (educație parentală) au beneficiat lunar de o sedință de grup (4-5 familii) în care au învățat tehnici specifice și trei grupuri de joacă în care părinții au fost îndrumați să exerseze tehnicile învățate în interacțiunea cu copilul lor și au primit feedback general.

Ce rezultate au obținut?

Toți copiii au învățat. Însă, copiii care au început la 18 luni au arătat câștiguri semnificativ mai mari în limbajul receptiv și expresiv, comparativ cu copiii care au început la 27 de luni. Mai mult, copiii înscriși la 18 luni în programul de intervenție au stat mult mai bine la nivel de afect pozitiv, schimburi de priviri copil – părinte, reglare emoțională și atenție împărtășită.

Deschide studiul Wetherby de aici.

Write a comment