5 strategii de folosit atunci când copilul apelează la comportamente problematice si vrei sa stabilești un plan de intervenție.

 

 

 

De ce ai nevoie? Ai nevoie de o foaie A4, o agendă sau un caiet, de 4 creioane colorate (verde, galben, albastru, roșu) și de un pix. Ia o foaie de hârtie și fă un tabel cu 5 coloane. Capul de tabel arată așa: Activități, Starea lui/ei, Reacțiile lui, Reacțiile mele, Motivatie sau Abilitate?. Sub acest tabel lasă-ți spațiu pentru Pattern si Plan.

  1. Adu-ți aminte ce ați făcut. Pune evenimentele în timp și spațiu, așa cum s-au întâmplat (ex., trezit, pipi, spălat pe față, spălat pe mâini, mic dejun, îmbrăcat, ieșit din casă, stat în mașină, despărțirea de la centru…). Tot. În cele mai mici detalii și activități. Fiecare eveniment pe un rând.
  2. Asociază evenimentul cu starea lui. Adu-ți culorile. O să alegem o culoare pentru fiecare activitate. Dacă a fost bucuros, calm, alert atent, dispus să interacționeze și să învețe colorează cu verde. Dacă a părut îngrijorat, speriat, a trecut repede de la o stare la alta, părea calm și dintr-o dată a devenit agitat, i-a tremurat buza, a incercat să se ascundă, să se acopere. Parea ca-l dorea ceva….colorează cu galben. Dacă in activitate parea plictisit, obosit, trist, s-a miscat foarte incet, s-a uitat in gol mult, nu a vrut sa se joace, colorează cu albastru. Daca a fost suparat, frustrat, stresat, s-a miscat foarte repede, a plans, a tipat, a lovit coloreaza cu rosu. 
  3. Uită-te dupa roșu și galben. Când apar? Observi un pattern? În activitățile roșii și galbene scrie ce s-a întamplat. Folosește verbe si pune reacțiile lui in secvență logică. Scrie-le exact cum au apărut. A vrut suc. Prima dată a arătat cu degetul. Apoi a țipat. După, s-a trântit și s-a tăvălit. Evită lucrurile generale, cum ar fi “a avut un tantrum”. 
  4. Treci la reacțiile tale. Ce-ai făcut și cum te-ai simțit? Folosește verbe. I-am spus…M-am încruntat…Am dat ochii peste cap…
  5. Urmează “motivație sau lipsa de abilitati? Urmează să te întrebi: “De ce momentul X este atât de provocator pentru el/ea?”. “Lipsește motivația sau lipsește o abilitate?”. Scrie in dreptul fiecărei activități de ce crezi tu că apar aceste comportamente? Nu este motivat să le facă? Nu-i plac? Nu-l interesează? Nu știe să facă altfel? Nu știe să ceară altfel? Nu știe să răspundă? 

Fă o recapitulare. Vezi vreun pattern?

Acum că ai adunat toate informațiile este timpul să-ți faci un plan. Care este cea mai bună decizie pe care o poți lua acum? Cu informațiile pe care le ai acum la îndemână. Uită-te in coloana 5 si vezi ce ai scris. Motivație sau lipsa unei abilități? Vorbim de lipsa motivației? Cum ai putea modifica evenimentul sau activitatea? Ce ai mai putea adăuga? Lipsește o abilitate? Care? Cum o poți preda?

Write a comment