Eu sunt Alina Vlad– terapeut de 20 de ani și coordonator ABA de 17 ani.
În tot acest timp, am reușit direct să ajut 9 copii să depășească diagnosticul de TSA și, indirect, am susținut zeci de alți copii în drumul lor către o viață mai echilibrată și împlinită.
Am ajutat peste 500 de părinți să lucreze eficient cu copiii lor acasă.
Sunt co-responsabilă pentru aducerea în România a cursului acreditat de Behavior Analyst Certification Board (BCBA/USA). Și sunt formator principal al cursului postuniversitar de analiză comportamentală aplicată – Universitatea de Vest Timișoara – curs susținut de peste 70 de specialiști dedicați să folosească cele mai bune strategii din ABA contemporană.
De asemenea, am deschis centrul New Odyssey care a avut o rată de succes remarcabilă în recuperarea copiilor mici (1-3 ani). Experiența mea mi-a consolidat convingerea că fiecare copil poate progresa semnificativ atunci când părintele este concentrat, persistent și consecvent în dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune ale copilului.
Această credință m-a motivat să susțin primul centrul de coordonare ABA la domiciliu din România și primul training pentru părinții – PCM (Program pentru Copilul Meu – DAAL Autism Project). Acesta a schimbat atitudinea față de programul ABA la mai mult de 70% dintre părinți și a condus la cele mai bune rezultate din țară pentru ei și copiii lor.
Cariera mea a început cu o abordare strictă a predării structurate, atât în România, cât și la UK-YAP – Multisite al Institutului Lovaas. Cu timpul însă, mi-am schimbat total viziunea, realizând că învățarea trebuie să fie mai mult decât structurată – trebuie să fie funcțională și autentică pentru a fi durabilă. Din cei 9 copii “recuperați”, 8 au urmat programe ABA cu predare în mediul natural. Un singur copil a urmat un program ABA tradițional.
În prezent, conduc Autism Lab, primul laborator de cercetare în autism din țară, dedicat implementării programelor de creștere a comunicării și interacțiunii sociale prin intervențiile comportamentale contemporane accesibile atât părinților, cât și de terapeuților.
De asemenea, am inițiat programul Focus prin care au trecut deja peste 153 de persoane. Prin acesta ajut părinții și specialiștii să își stabilească singuri obiective și să le predea în activități cu sens, astfel încât copilul să învețe într-un mod funcțional și autentic.
Sunt mereu în căutarea cunoașterii. Pentru mine o resursă bună de studiu este la fel de captivantă ca un serial de succes cu 5 sezoane!
Nu suport să văd lacrimi de frustrare pe chipul copiilor, dar ador să văd cum copiii se agață de părinții lor, cerând să exploreze lumea împreună.
Misiunea mea este să creez o conexiune profundă și autentică între copii și părinții lor. Ea se bazează pe convingerea că adevărata învățare vine din această conexiune profundă și autentică.
Deși la prima vedere pot părea rezervată, sunt mereu deschisă să împărtășesc cunoștințele și experiențele mele cu cei dornici să învețe. Cred cu tărie într-un proces de învățare care acordă importanță mai mult procesului, decât rezultatului.